top of page

Белоградчишка крепост

 

Намира се на 18 км. от село Стакевци.

Крепостта "Калето" е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през I-III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина. Крепостта е доизградена от българите. Значението и нараства след обособяването на Видинското царство, включващо териториите на днешна Северозападна България, части от Източна Сърбия и Югоизточна Румъния. Една от последните крепости (тогава с име Белград), завладяна от турците в края на XIV век. Последните настаняват тук гарнизон, играещ важна роля в охраната на западните области на държавата и в потушаването на въстанията на българското население.

В периода 1805-1837 год. се разширява и преустроява за огнестрелно оръжие под ръководството на френски и италиански инженери. Паметните плочи във връзка със строежа са на турски и български език - единствен случай в историята на строежите на турските крепости. Състои се от 3 двора (всеки с възможност за самостоятелна защита) с обща площ 10 211 кв. м и едно отделно укрепление. Има две главни порти - Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени (височина до 10 м) са изградени амбразури за пушки. За оръдията са построени три бастиона за 15-16 оръдия. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души. Белоградчишката крепост е обявена за паметник на културата,през 1985 г. с национална значение,пригодена за масови посещения.

От най-високата част на крепостта известна като Първа плоча се разкрива неповторима панорама.На юг погледът гали нагънатото било на Стара Планина, от връх Ком до Връшка чука , на запад е привлечен от островърхите медни планини на Карпатите , а в ниското намира покой във фантастиката на Белоградчишките скали. Част е от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Београдчишки скали

Белоградчишките скали са красиви скални образувания край град Белоградчик.Един от уникалните природни феномени, който няма аналог в света.Тази скална приказка се простира от запад на изток от връх Ведерник около град Белоградчик, село Боровица до село Белотинци.Районът е с дължина около 30 км. и ширина от 3-6 км.Белоградчишките скали са впечатлаващи не само със своята възраст над 230 млн. години , но и с десетките легенди за причудливите природни форми ,като Мадоната,"Монасите",Конникът,Ученичката,Дервишът, Мечката,Адам и Ева , Хайдут Велко, Замъкът,Кукувицата, Гъбите,Лъвът,Камилата, тракийската богиня Бендида,Орфей и вкаменената сватба и мн.др. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта на БТС.

Пещера Магура

Пещера "Магура" се намира в подножието на Рабишката могила, само на 25 км. от Белоградчик. Височината на могилата достига 461 м. , а на 80 м. под тази точка се е скрил, едва забележим, нейният вход. Общата дължина на пещерата е около 3000 м., от които са благоустроени 1400 м. Температурата варира между 12,2 - 12,9 оС през всички сезони на годината. Най-ценното наследство, оставено от предишните обитатели на Магурата, са пещерните рисунки, за които първобитните художници са използували тор от прилепи и червена глина. Близо 700-те рисунки правят Рабишката пещера единствена в цяла Югоизточна Европа. Това са единствените по рода си запечатани до днес творения на изкуството на хората от бронзовата епоха и са на възраст над 3000 години.

 

Please reload

Водопад "Бела вода"

Boдoпaд "Бeлa Boдa" ce нaмиpa нa peĸa "Cтaĸeвcĸa" в Ceвepoзaпaднa Cтapa Πлaнинa в близocт дo ceлo Cтaĸeвци, oбщинa Бeлoгpaдчиĸ. Bиcoчинaтa мy e oĸoлo 15 мeтpa (двa вoдни пaдa) и ce нaмиpa в мнoгo ĸpacивa мecтнocт. Oбявeн e пpeз 1976 гoдинa зa пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт и e вĸлючeн в нaй-дългия eĸoмapшpyт в Зaпaдeн Бaлĸaн. Πo ĸopитoтo нa peĸaтa мoжe дa ce видят oщe няĸoлĸo пo-мaлĸи вoдoпaдa. 

Останки от десетки метални "тръби", буквално прораснали в скална група,са открити на няколко километра от гр.Белоградчик,в близост до пещера"Козарника".Вкаменелите метални детайли се намират в скални блокове от бял пясъчник на възраст около 200 милиона години.Някога това е била монолитна скала,а сега всеки може да види,че могъща сила я е натрошила на кубични блокове,в които се виждат стотици и хиляди стърчащи листове,плочи и тръби.Удивително е колко са правилни формите им и колко сложна е била организацията на цялото нещо,преди да бъде разрушено.Пробите от метала показват съдържание на 80-90%желязо.Желязо на десетки милиони години,вероятно продукт на друга,непозната човешка цивилизация,запазено от окисляване и съхранило магнитните си свойства.Скалните блокове с необяснимите следи по тях са пръснати на площ с дължина повече от два километра и ширината близо 500 метра.Дали това е само игра на природата или са останки от древни съоръжения?Все още няма отговор на този въпрос,но това място отправя силно предизвикателство към традиционното мислене.

Петроглифът от Белоградчик

Близо до града,на място с красива природа и смайваща панорамна гледка,в скалите са изсечени древни изображениия.Те включват геометрични фигури и една звездообразна фигура,заобиколена от множество малки и големи кръгчета,подредени в полукръгове.За разчитането на тези изображения са използвани знания,добити при изследването на рисунките от пещера"Магура",която се намита само на около 25 км.В близост е и пещера "Козарника"и пещера"Лепеница",от която са извършвани астрономически наблюдения в дълбока древност.Вероятно не е никак чудно,че именно в този район се намира и Петроглифът,който разкрива пред нас задълбочените познания на древните за космоса.Той е част от магурската астрономическа школа и представлява модел на Слънчевата система.Изображението не е изсечено върху скала,а върху една плоча,чието положение се е променило с времето.В древността камъкът е стоял така,че изображението е било хоризонтално и е показвало посоките на света,като дългата линия е сочела север.Множеството точно разположени дупки по него показват,че може да са служели за ориентиране по тях на геодезически или астрономически инструмент.Линията на юг сочи към пещера"Лепеница",която вероятно е служела за космически наблюдения.В непосредствена близост има и друго изображение на око,вероятно разположено така за да показва наблюдение.Петроглифът може да се използва и като слънчев часовник.

Пещера "Венеца"

Намира се до с. Орешец. Дължината по главната й ос е около 200м. Изключително красива и богата на образувания, удобна за посещение. Проникване се извършва за час и половина. Не се изисква специална екипировка. Пещерата се облагородява със средства по европрограма и ще бъде достъпна за любителите на пещерния туризъм. Днес пещерняците определят пещерата "Венец" като най-красивата от всичките 121 пещери, открити при експедициите на клуб "Бел прилеп". В нея могат да се видят всички видове вторични калцитни образувания, които природата може да създаде със своята неповторима фантазия. Пещерата е удобна за посещения, но само с придружители от пещерния клуб. За да предпазят природния феномен от вандалски прояви, пещерняците са циментирали общопознатите входове.

 

 

Please reload

bottom of page