Конни преходи в планината

Комплекс “Стакевските къщи“ организира конни и пешеходни преходи в планината за групи от 4 до 8 души. Маршрутите за езда са с различна степен на сложност в зависимост от дължината на прехода и релефа. Те ни превеждат през дъхави ливади, вековни гори, планински потоци и ни дават възможност да се насладим на откриващите се панорамни гледки. Преходите са едно- и двудневни, с обедни почивки за пикник с барбекю и подсигурена нощувка с вечеря и закуска.

Езда на границата между Изтока и Запада


Стакевският Балкан е място, съхранило история и природа, непокътнато от човека, дом на редки местообитания на диви животни, птици и растения. Бивша погранична зона, мястото е изключително девствено и съхранено. Не забравяйте да се въоръжите с фотоапарати – по време на преходите ще минаваме покрай останки от стари гранични постове и застави, паметници и древни каменни къщи. Мястото попада в биосферен резерват и дивечовъдно стопанство, така че възможността да срещнем и диви животни е голяма.

Маршрут 1:

Обща дължина на маршрута: 13 км.

Ездата започва с 2 км. равен участък – горски път, който върви успоредно на река. Следва 1 км. изкачване, отвеждащо ни на възвишение, от което се открива панорамна гледка към цялата околност. След леко спускане през живописни месности, подходящо за езда в тръс и галоп, пресичаме Стакевска река и поемаме по десния й бряг нагоре по макадомов път. Изкачването е около 3 км. със среден наклон. Преминавайки през вековни букови гори, пътят ни отвежда до Стакевски водопад в местността Бялата вода, който е обявен за природна забележителност. След още половин километър изкачване достигаме до мястото за почивка – просторна поляна пред сграда на бивш детски лагер в планината, където ще направим пикник с барбекю. Връщането обратно към село Стакевци е само спускане, като по част от маршрута ще използваме различни пътища.

Маршрут 2:

Обща дължина на маршрута: около 25 км.

Ден 1:

Началото на маршрута започва с 3 км. езда по макадамов път, успоредно на Стакевска река, с леко изкачване нагоре. През следващите 5км. ще се спускаме и изкачваме през ливади, широколистни и иглолистни гори, ще преминаваме през планински потоци и ще се наслаждаваме на откриващите се панорамни гледки. Следва преминаване през вековни дъбови, букови и смърчови гори, след което около 2 км. много стръмно изкачване по стар военен път, където може да се наложи конете да бъдат водени. Пристигаме на билото на Стара планина, на държавната граница на България със Сърбия, с което слагаме края на ездата за деня. Това е и мястото, където ще пренощуваме. Започваме подготовка и организация на бивака – разпъване на палатки, палене на огън и приготвяне на вечеря.

Ден 2:

След закуска се отправяме на 7-8-километрова разходка по билото на планината, където се разкрива неповторима гледка към България и Сърбия. Яздейки по граничната бразда, ще посетим паметник, построен в началото на 20 век в чест на първите български граничари, загинали на българска държавна граница. След това поемаме обратно към село Стакевци.


Маршрут 3:

Обща дължина на маршрута: 13 км.

Преходът започва с 2,5 км. езда по равен участък - горски път, успореден на река. Следва изкачване през борови гори и ливади и около километър стръмно спускане през дъбови и букови гори, последвано от езда покрай реката. Ще направим почивка за пикник с барбекю на брега на реката, в заслон на местната ловна дружинка. След още 2 км. езда се прибираме в селото.

Маршрут 4: (най-лек)

Обща дължина на маршрута: 8 км.

Маршрутът е подходящ за езда в галоп, тъй като в почти цялата си част се ядзи през ливади и денивелацията е съвсем малка. Това позволява свободно да се насладим на живописните пейзажи, които Стакевският Балкан разкрива пред нас. По средата на маршрута ще направим пикник с барбекю в подножието на връх Белинска глама.

RECENT POSTS: